Nostalgie

Ik ben in de loop der jaren ook oude spullen gaan verzamelen, liefst techniek gerelateerde zaken.
Dit begon met een oud schrikdraadappaaat van de boerderij van mijn opa en een netsynchronisator bij het eerste bedrijf waar ik werkte en heeft zich aardig uitgebreid. Hieronder staat de verzameling gefotografeerd.

Blok of katrol. afkomstig van een klein zeilschip.
Dia projector. Er kon slechts een dia tegelijk in. De lamp is een normale gloeilamp met een lens. Er kon tevens een film (reeks dia's) ingezet worden die dan met de hand voor de lens gedraaid werd.
Net synchronisator. Hiermee werden de spanning, de frequentie en het draaiveld van een generator gecontroleerd of deze synchroon liepen met de netspanning alvorens deze beiden te koppelen.
camera. Eigenlijk niet meer dan een zwarte doos met een lensje voorin. Verder een opwikkelrol en een afwikkelrol om de film op te rollen.
Scheermes van voor de gilette mach 3 en de philishave. De steel kon er af geschroefd worden waarna een nieuw mesje geplaatst kon worden.
Hand tondeuze. Door de bewegingen te maken als met een schaar wordt de tondeuze bediend. Zonder oefening behoorlijk moeilijk stil te houden.
Sekonic lichtmeter.
Gebruikt als hulpmiddel bij het maken van foto's uit de tijd dat camera's dit nog niet zelf deden en eerst een diafragma en daarbij passende sluitertijd bepaald moesten worden.
Sigarettenroller voor het draaien van sigaretten. Het apparaat maakt gebruik van een pluk shag waarachter een vloeitje geplaatst werd waarna het doosje werd dichtgedaan en de sigaret en boven uit kwam.
Een 10 voudige schakelaar voor het schakelen van telefoonlijnen. Omstreeks 1972.
ringkern geheugen van een digital mainframe. Het frame in het midden bevat een matrix van draden met op elke kruising een ringkerntje. Het opgewekte magnetisme blijft een korte tijd hangen en kan dus later weer uitgelezen worden.
Schrikdraad apparaat. Dit apparaat stamt uit de tijd dat er nog geen oscillators bestonden op basis van electronica. Een schrikdraad apparaat bestaat uit een oscilator die een spanning pulserend maakt en een transformator die de spanning omhoog transformeert tot een onaangename waarde.
Hier is de oscillator opgebouwd rond een stukje glasblaaskunst bestaande uit een gloeilamp met daaraan een omlaag gericht glazen buisje met onderaan een bocht weer naar boven met aan het einde een klein glazen reservoir. In de bocht zit kwik en zitten tevens een paar kontakten die in serie staan met de lamp. Wanneer het apparaat aangezet wordt gaat de stroom door het kwik naar de lamp en deze gaat branden. Door het branden van de lamp zet de lucht uit en het kwik wordt verderop het buisje ingeduwd naar het reservoir waardoor het kontakt verbroken wordt en de lamp uitgaat met het doven van de lamp tot gevolg. Het kwik zakt weer terug door het krimpen van de afkoelende lucht en... de lamp gaat weer aan. Het tempo is zo hoog dat dit goed geschikt is voor een schrikdraad apparaat. De spanning die steeds onderbroken wordt gaat naar een transformator (onderaan) en de uitgang daarvan gaat aan de draad.
Scheerapparaat. Philips SC 7900-LF (6 Watt). De motor is 110 Volt maar de stekker is omschakelbaar tussen 110 en 220 Volt.
scheerapparaat. Philips philishave type 7733 (8 Watt). Alleen bruikbaar op 110 Volt.
polaroid camera. inklapbaar.
Ruimte overdrukmeter. Dit apparaat werd gebruikt in bunkers. Bunkers hebben vaak een overdruk systeem als beveiliging tegen gasaanvallen. Door de ruimte continue op een overdruk te zetten wordt voorkomen dat er gevaarlijke lucht van buiten naar binnen komt. Op deze meter is dan te zien dat er inderdaad een overdruk heerst. De eenheid mmWS betekent: millimeter wassersa´┐Żle oftewel hoeveel millimeter water omhoog gestuwd wordt in een vertikale buis.
Fuji filmcamera fujica single-8 Z2 uit 1966-1970. Kan zoomen van 8.5 tot 34mm en kan behalve filmen ook enkele shots maken.
idem, rechteraanzicht.
Filmprojector Eumig P8 uit oostenrijk. Inclusief originele doos en reserve lamp en snaar. Dit model is de eerste P8 en werd gemaakt tussen 1954 en 1962. Vanaf 1958 werden er ook nieuwere modellen uitgebracht met automatische rewind en later ook met geluid synchronisatie.
Telefoon uit omstreeks 1930 gemaakt in stockholm bij de "kjobenhavns telefon aktieselskab".
oude bakelieten ptt telefoon uit (maart) 1958, het is een Ericsson type 1951.
Met dank aan Jan voor de gift
Ensign camera.
fabriek: Houghton Londen
type: ensign all-distance twenty
jaar: 1933
kenmerken: 2 diafragma openingen, lange en snelle sluitertijd. metalen box.
Met dank aan Christien voor de gift
lashoektester. Hiermee kan een gemaakte las getest worden op de juiste hoek.
Zendbuis.
ptt kostenteller. Hiermee kan in een meerspersoons huishouden bijgehouden wie hoeveel belt.
nieuwer model van de ptt kostenteller uit 1977. De PTT-sodeco HTF6952.
Colaflesjes die vroger gespaard konden worden bij Coca Cola. Er zat een bruine vloeistof in maar die is in de loop van de jaren verdampt.
Extra telefoonbel van de ptt uit 1956. Bakkeliet. Gemaakt door Heemaf (hengelose electrische en mechanische apparaten fabriek).
Met dank aan Johan voor de gift
stalen extra bel met het wapen van rotterdam erop. Deze is van de PTD, de plaatselijke telefoondienst rotterdam en waarschijnlijk geproduceerd door Ericson.
Met dank aan Johan voor de gift
stalen telefoontoestel met bakkelieten hoorn
Met dank aan Johan voor de gift
starter philips. Rond 1964. alluminium huis.
Kilovoltmeter van EIC (india). Er staat 1944 op maar of dat een jaartal is...
bakkelieten multimeter uit de USSR. Meet spanning, stroom, weerstand en capaciteit.
Met dank aan Cock voor de gift
Amprobe (usa) stroom en spanning schrijver type LAVA82. Behuizing met leer.
Thermohygrograaf. Firma Thies uit Goettingen. registreert temperatuur en luchtvochtigheid gedurende 1 week per vel papier.
Met dank aan Shil voor de gift
Metronoom van het merk Wittner, type taktell junior.
Thermograaf van Richard-Pekly (frankrijk). Meet tussen -15 en +65 graden celcius en schrijft 1 week per vel papier.
Met dank aan Shil voor de gift
zeepdispenser "universeel" van Zalpon Den haag. Omstreeks 1963. Komt uit oude BB commandopost.
metaal sensor van Fraba uit keulen. Type MII/s Wo. Schakelkontakt 220V 0,5A. Komt uit een oude lift. Een ijzeren schijf met uitsparingen draait in de spleet en het kontakt schakelt als er metaal tussen zit.
1.5 Volt droge batterij van Hellesens Denemarken
filmprojector eumig P8 phonomatic novo. Dit is de verbeterde versie van de Eumig P8 die verder bovenaan staan.
Dit model is omstreeks 1963 en heeft de mogelijkheid om het geluid van een tape recorder te synchroniseren met het beeld. Verder heeft dit model extra een automatische tape terugspoel mogelijkheid en automatische tape pickup mogelijkheid. De lamp is nu een quartz hallogeen lamp.
Met dank aan Johan voor de gift

Website door Wouter Barendsen, 2005-2024