Windows tips


No to all

Stel je kopieert data van a naar b maar er gaat iets mis. Je start de aktie opnieuw maar nu bestaat een deel al wel. Je kunt dan 2.456 keer op No klikken (of op de N drukken) of je doet maar "yes to all" wat weer onnodig tijd kost.
Er is echter ook een "no to all" optie maar die zie je niet. Als je de shif indrukt terwijl je op de No klikt dan werkt dat als "no to all".
Rest alleen de vraag waarom microsoft de goede opties verstopt.

[boven]

file extensies

Standaard staan in windows de file extensies uit. Dit is niet slim. Stel dat iemand (zo werkt dat) met kwade bedoelingen een mail stuurt met de naam plaatje.jpg.exe; dit ziet er dan uit als plaatje.jpg. Dat er nu opeens een extensie staat valt niet op en de gebruiker zal het openen. Jammer. Door standaard alle extensies aan te zetten heeft U sneller overzicht in de filetypes en hebt eerder door dat er een sneaky file tussen zit.
Hoe? Ga in de verkenner naar het menu: Extra/mapopties/weergave, en vink de optie "extensies voor bekende bestandstypen verbergen" uit.

[boven]

usb stick onzichtbaar

Heb je een netwerkje met drives gemapt van een andere machine? En gebruik je usb sticks? Dan kun je tegen een vette fout (die ze lekker laten zitten) aanlopen in XP. Wanneer je vaste drives direct opgevolgd worden door je netwerk drives dan zal een ingestoken usb stick ook direct achter de vaste drives een letter krijgen en daarmee achter/op een netwerk drive komen en onzichtbaar blijven.
Dit kan veranderd worden door naar computerbeheer/schijfbeheer te gaan en de drive letter van de stick te wijzigen. Voor deze stick blijft het dan goed. Een vreemde stick zal er weer achter gaan zitten dus beter is het de netwerk drives niet direct achter de vaste schijven te zetten maar hogere letters te geven zodat er ruimte overblijft voor verwisselbare media (dit probleem komt voor met alle verwisselbare media, ook cardreaders en camera's).

[boven]

netwerkje

Heb je geen netwerkje maar wel meerdere computers in huis op eenn breedband verbinding? Dan heb je dus wel een netwerkje alleen je doet er niet genoeg mee. Op eenvoudige wijze zijn harde schijven te delen zodat de andere computer erbij kan. Rechtsklik hiervoor op een drive en kies delen. Op de andere computer kun je dan in de verkenner zeggen extra/"netwerk verbinding maken" en een verbinding maken. Dit is te gebruiken voor het maken van backups op de andere computer of voor het delen van bestanden.
Dezelfde truuk kun je doen met printers. deel de printer op de ene computer en installeer een netwerkprinter op de andere.

[boven]

telnet client in windows vista en windows 7

Windows 7 en Vista hebben telnet default niet aan. Aanzetten kan als volgt.

1. Start
2. Control Panel
3. Programs And Features
4. Turn Windows features on or off
5. Check Telnet Client
6. Hit OK

[boven]
Website door Wouter Barendsen, 2005-2021