Zelf adsl aanleggen

Adsl aanleggen lijkt misschien moeilijk maar dat is het niet. Dat wil zeggen standaard adsl met bekabeling. Adsl wireless is wat lastiger omdat er meer bij komt kijken zoals de encryptie.

de onderdelen

De adsl kit bestaat uit de volgende onderdelen:
  • router + adapter
  • splitter
  • kabeltjes

aansluiting

De splitter komt te zitten tussen de telefoonlijn en wel voor het eerste toestel, voor de centrale als die er is of voor de NT1 wanneer het om isdn gaat.


Op de derde aansluiting van de splitter wordt de adsl-zijde van de router aangesloten. Tot nu toe zijn alle aansluitingen 2-draads. De gebruikte RJ11 stekkertjes hebben weliswaar meer aansluitingen maar alleen de middelste twee worden gebruikt.


Voor de opstelling is het dus handig de splitter direct tussen de telefoondraad te plaatsen, voor het eerste toestel, en van daar een 2 aderige kabel te leggen naar de plek waar de computers staan.
Waarom? Omdat de kabels tussen de router en de pc's moeilijker zijn om zelf te maken. Deze kabels heten CAt5 ethernet kabels en bestaan uit 8 adertjes, waarvan er overigens vier gebruikt worden. Doot de router bij de pc(s) te plaatsen kunnen standaard kabels gebruikt worden en hoeven er zelf geen stekkers aangeset te worden. Wanneer er meerdere pc's zijn die verder uit elkaar staan dan is dit alsnog wel nodig natuurlijk

Software

Wireless
Geef hieronder uw commentaar, mening of aanvullingen op deze pagina en lees de eventuele meldingen van andere lezers.

naam:
email:
spamcheck: 1999+1=...
opmerking:
   Website door Wouter Barendsen, 2005-2021