Caravan koelkast ook echt laten koelen

Ik heb in de loop der jaren al veel mensen horen klagen over de prestaties van de koelkast in de caravan. Ik denk dat alle caravans hetzelfde probleem hebben.
Er zit een rooster onder de vloer of in de zijwand voor het aanzuigen van lucht en een (hoger geplaatst) rooster in de zijwand waar de warme lucht weg kan. Het probleem is dat de keuken altijd aan de kant zit van de voortent wat nog eens extra een goede luchtstroom in de weg staat.

De oplossing is heel eenvoudig. Neem een oude ventilator uit een computer en monteer deze achter het bovenste rooster om de warme lucht aktief af te zuigen.
Dit is zo mooi of simpel te maken als je zelf wilt of kunt. De eenvoudigste is een adapter met 12V DC uitgang eraan hangen en deze in een stopkontakt te stoppen. En eruit te halen als deze teveel herrie maakt 's nachts.
Sommige (modernere) caravans hebben een circuit dat bijna geheel op 12 volt werkt met een omvormer zodat de verlichting e.d. altijd werkt zowel op de auto als op 220V. Hier is het dus beter om de ventilator direct op de 12V aan te sluiten met een schakelaartje om deze uit te kunnen zetten mocht deze 's nachts teveel herrie maken.

Montage is ook eenvoudig. Het bovenste rooster eruit halen en de ventilator erachter bevestigen met bijvoorbeeld ty raps. Een paar rubber (kraan)ringen ertussen vermindert het geluid.

Ik heb zelf ook nog een thermostaat toegevoegd zodat de ventilator alleen draait als het nodig is. De thermostaat kan een oude eenvoudige kamer thermostaat zijn met een wisselkontakt (want nu moet hij niet aangaan bij koude maar bij warmte). Hierbij zijn wat kanttekeningen want een kwikthermostaat (oude honeywell) moet wel recht hangen en een electronische thermostaat gebruikt batterijen. Een beter optie is een eenvoudige bimetaal thermostaat zoals in de industrie veel gebruikt worden om kasten te koelen en te ontvochtigen (bijvoorbeeld rittal). Deze zijn niet heel duur en misschien via via te regelen zoals ik heb gedaan.

Het is verassend om te zien hoeveel verschil dit maakt en hoe koel de koelkast kan zijn.

Geef hieronder uw commentaar, mening of aanvullingen op deze pagina en lees de eventuele meldingen van andere lezers.

naam:
email:
spamcheck: 1999+1=...
opmerking:
   


Website door Wouter Barendsen, 2005-2021